reklama

Desiatová hubová polievka

Tento rok je výnimočný, ešte si taký nepamätám. Napriek suchému letu si užívame až priveľa darov prírody a to i takých, čo by som nepredpokladala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Myslela som, že podhubia v našom lese budú vysušené, takže moja hubárska vášeň nebude uspokojená. A veru opak je pravdou. Vyrástlo veľa krásnych húb, či jedlých, alebo nejedlých. Čím jedovatejšie, tým krajšie. Dokážem sa vytešovať zo všetkých.

Ale dnes varíme, tak poďme na to. Samozrejme len z jedlých, tie ostatné zostali tam, kde vyrástli /nerozkopané - pre tých, čo by mali chuť riešiť túto tému/.

Tento recept sa u nás dedí, je to stará, klasická kuchyňa. Čím pestrejší je nález húb, tým lepšia je polievka. Ak nájdem len jeden druh nejakých fádnych húb, tak zvyknem k nim pridať aj za hrsť sušených hríbov, tie to trošku vylepšia, dodajú potrebnú arómu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Dnes je to jednoduché. Máme hríby, masliaky a kremenáče.
Dnes je to jednoduché. Máme hríby, masliaky a kremenáče. (zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Huby umyjeme, nakrájame a dáme variť.
Huby umyjeme, nakrájame a dáme variť. (zdroj: Šusteková)
Pridáme koreňovú zeleninu a neskôr aj na malé kocky nakrájané zemiaky.
Pridáme koreňovú zeleninu a neskôr aj na malé kocky nakrájané zemiaky. (zdroj: Šusteková)
Varíme cca 30 minút.
Varíme cca 30 minút. (zdroj: Šusteková)

Medzi tým si pripravíme polohrubú múku, vajíčko, trochu soli - urobíme si malú mrveničku. Babka si cesto vypracovala úplne natuho a zavarila ho do polievky, ja to zjednodušujem a uľahčujem si život /profesionálna deformácia/.

Vajíčko s múkou a soľou len tak nariedko premiešam a prepasírujem cez takéto strúhadlo rovno do hrnca s polievkou.
Vajíčko s múkou a soľou len tak nariedko premiešam a prepasírujem cez takéto strúhadlo rovno do hrnca s polievkou. (zdroj: Šusteková)
Takto pekne to zavarím.
Takto pekne to zavarím. (zdroj: Šusteková)
Následne urobím klasickú paprikovú zápražku.
Následne urobím klasickú paprikovú zápražku.  (zdroj: Šusteková)

Používam hladkú múku, vy si zahustite tak ako vám chutí a ste zvyknutí, ale treba to. Môžete Solamylom, alebo nejakým škrobom, alebo len ovseným vločkami, ale podľa mňa tieto "zdravé" zahusťovačky nemajú v tomto prípade taký šmrnc. Ale ak má niekto problém s múkou, musí si to vyriešiť u seba. Pre ostatných - lyžica múky do takto veľkého hrnca sa dá prežiť. 

Napokon už len osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aby to bola hubová polievka, nie zeleninová, huby v nej musia dominovať. Takže si treba ustrážiť ten správny pomer.

Ešte  malý detail - trošku petržlenovej vňate a máme tohovo.
Ešte malý detail - trošku petržlenovej vňate a máme tohovo. (zdroj: Šusteková)

Pre tých, ktorí sa dočítali až sem ešte malý bonus. Z mojich jesenných prechádzok.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Plavietka - milujem ich, hoci niekto by ju nechcel.
Plavietka - milujem ich, hoci niekto by ju nechcel. (zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu