reklama

Orechové medovníky

Skôr než všetko stíchne a tajomné kúzlo Vianoc naplní naše domácnosti, my ženy sa ešte musíme vybúriť pri upratovaní a pečení, treba obrátiť bežnú všednosť hore nohami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Škorica, vanilka a vôňa ihličia, to jednoducho musí byť. A keď sa vám náhodou tmolia popod nohy malé deti, prípadne pes, tak situácia je úplne priaznivá, veci nadobúdajú zmysel. Naša domácnosť je momentálne smutná, lebo práve toto mi chýba, ale napriek tomu zvyky a tradície treba dodržať a atmosféra, keď sama nechce prísť, tak ju treba vytvoriť. 

Medovníkmi to všetko začína - sú prvým vianočným pečivom, ktoré odchýli dvere prichádzajúcemu adventu.

Boli časy, keď sme s deťmi vyrábali zasnežené chalúpky a rôzne ozdôbky, vtedy sme medovníkové cesto zdobili cukrovou polevou, rozvíjali sme fantáziu. Dnes to už nerobím, viac sa zameriavam na chuť a myslím, že recept, ktorý vám chcem ukázať je toho dôkazom. Pritom veľmi obdivujem šikovné ženy a dievčatá, ktoré sa dokážu "vyhrať" s detailami a vytvárajú naozaj úžasné, krásne medovníčky a perníčky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuchynskú váhu veľmi nepoužívam, ale medovníky sú jedným z mála receptov u ktorého toto porušujem a radšej si všetko pekne navážim. Raz za rok sa to dá vydržať.

Ingrediencie :

- 35 dkg hladkej múky

- 20 dkg práškového cukru

- 3 väčšie vajcia / od susedovej bielej sliepky / - 2 ks do cesta + 1ks na potretie

- 1 čajová lyžička mletej škorice

- 5 ks klinčekov /rozdrvím len hlavičky medz prstami/

- 1 lyžica citrónovej šťavy

- 4 - 6 dkg mletých orechov + orechy na výzdobu

- 2 veľké lyžice medu 

- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Do preosiatej múky vmiešame cukor, pomleté orechy, škoricu a klinčeky.

Pripravené suché suroviny zmiešame dokopy.
Pripravené suché suroviny zmiešame dokopy. (zdroj: Šusteková)

Med za stáleho miešania mierne zohrejeme a pridáme sódu bikarbónu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pomaličky miešame - po chvíli nám vznikne pena.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Túto vlejeme do do misky s múkou a ostatnými surovinami.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pridáme vajcia a všetko spolu vypracujeme a spojíme. Cesto je lepkavé, tak miešam vareškou.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Preložíme do menšej misky a dáme do chladničky odpočinúť - do ďalšieho dňa.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Na druhý deň cesto vypracujeme, rozvaľkáme na 1/2 až 3/4 cm a vykrajujeme ozdobnými formičkami tvary, aké potrebujeme. Radšej tenšie, lebo v rúre medovníčky naberú objem - a preto ak si ich budete ukladať na plech, tak v dostatočnej vzdialenosti, aby sa vám nezliali do seba. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Ukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom ozdobíme orechom a dáme piecť. Pečieme pomaly na 150 - 160 stupňoch. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Medovníčky ako budú chladnúť, tak trochu stvrdnú, ale onedlho budú zas mäkké. Ak ich vyslovene nenecháte v prekúrenej miestnosti, ale dáte ich napr. do špajze, tak vôbec nebudú tvrdé, budú hneď jediteľné.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Dobrú chuť.

Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu