Čučoriedkový koláč

Autor: Ľuboslava Šusteková | 30.9.2019 o 8:41 | Karma článku: 3,34 | Prečítané:  1241x

Každý z nás má niekde svoje korene. Moje korene sú tam, kde žijú medvede a rastú čučoriedky. Som rada, že je to práve takto. 

Pre mnohých z vás to možno bude nepochopiteľné, ale to, čo ľudí z mesta desí, mňa upokojuje. Mestský človek je v našich horách nesvoj, vyzváňa zvončekmi, píska, vrieska, upozorňuje na seba a znervózňuje celé okolie. Preto si často kladiem otázku : "Načo sem vôbec prišiel, keď sa nevie správať?" Toto sa na návšteve nerobí.

My domáci sme ticho, rešpektujeme sa navzájom s prírodou a pomáhame si prežiť. Bolo to tak vždy a verím, že to tak aj zostane. O medveďoch popíšeme inokedy, dnes pečieme, takže to bude len o čučoriedkách.   

Čučoriedkové koláče pečieme rôzne, ale ten najzákladnejší je obyčajný kysnutý. Pri ňom je dôležité to, aby bol bohatý na čučoriedky. Cesto musí tvoriť len tenučkú vrstvu, ktorá drží veľkú vrstvu čučoriedkových plodov.

Rozpis surovín podľa veľkosti plechu. Ja používam len polohrubú múku, vajíčko, cukor, kvasnice, mlieko, štipku soli. Cesto namiesim, nechám chvíľu odpočinúť, rozvaľkám, položím na plech.

Dnes mnohé mladé gazdinky tvrdia, že nevedia robiť kysnuté cesto. Ja tomu neverím, je to len o skúšaní a o tom, že vás neodradí nejaký malý neúspech. Ale ak niekto nechce ani skúšať, máme ďalšie možnosti, ako si urobiť čučoriedkovú dobrotu. 

Zájdete do obchodu a kúpite si buď piškótový korpus, alebo lístkové cest. Občas to aj ja tak urobím. A myslím, že nikto neprotestuje, lebo aj tieto koláče zmiznú skôr, ako stihnú vychladnúť.

 

.... a dobrú chuť ... 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?