reklama

Čučoriedkový koláč

Každý z nás má niekde svoje korene. Moje korene sú tam, kde žijú medvede a rastú čučoriedky. Som rada, že je to práve takto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pre mnohých z vás to možno bude nepochopiteľné, ale to, čo ľudí z mesta desí, mňa upokojuje. Mestský človek je v našich horách nesvoj, vyzváňa zvončekmi, píska, vrieska, upozorňuje na seba a znervózňuje celé okolie. Preto si často kladiem otázku : "Načo sem vôbec prišiel, keď sa nevie správať?" Toto sa na návšteve nerobí.

My domáci sme ticho, rešpektujeme sa navzájom s prírodou a pomáhame si prežiť. Bolo to tak vždy a verím, že to tak aj zostane. O medveďoch popíšeme inokedy, dnes pečieme, takže to bude len o čučoriedkách. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Všetko je dané už tu - v našom obecnom erbe.
Všetko je dané už tu - v našom obecnom erbe. (zdroj: Šusteková)
Čučoriedky
Čučoriedky (zdroj: Šusteková)
Cez zimu zahreje čaj z lískov. Nasušíme tzv. hafurky, je to zdravé a aj chutné.
Cez zimu zahreje čaj z lískov. Nasušíme tzv. hafurky, je to zdravé a aj chutné.  (zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Čučoriedkové koláče pečieme rôzne, ale ten najzákladnejší je obyčajný kysnutý. Pri ňom je dôležité to, aby bol bohatý na čučoriedky. Cesto musí tvoriť len tenučkú vrstvu, ktorá drží veľkú vrstvu čučoriedkových plodov.

Začíname klasicky - vymastený plech vysypeme hrubou múkou.
Začíname klasicky - vymastený plech vysypeme hrubou múkou. (zdroj: Šusteková)
Urobíme kysnuté cesto.
Urobíme kysnuté cesto. (zdroj: Šusteková)

Rozpis surovín podľa veľkosti plechu. Ja používam len polohrubú múku, vajíčko, cukor, kvasnice, mlieko, štipku soli. Cesto namiesim, nechám chvíľu odpočinúť, rozvaľkám, položím na plech.

Na povrch rozložíme čučoriedky. Buď čerstvé, mrazené, alebo zavárané - aké sú k dispozícii.
Na povrch rozložíme čučoriedky. Buď čerstvé, mrazené, alebo zavárané - aké sú k dispozícii. (zdroj: Šusteková)
Urobíme si posýpku / žmolku, drobenku, kto ako chce/. Je to len polohrubá múka, práškový cukor a maslo. Pomer si každy určí sám, podľa toho ako sladký potrebuje mať koláč.
Urobíme si posýpku / žmolku, drobenku, kto ako chce/. Je to len polohrubá múka, práškový cukor a maslo. Pomer si každy určí sám, podľa toho ako sladký potrebuje mať koláč. (zdroj: Šusteková)
Posypeme a máme pripravené na pečenie.
Posypeme a máme pripravené na pečenie. (zdroj: Šusteková)
Šup do rúry a máme hotovo.
Šup do rúry a máme hotovo. (zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Dnes mnohé mladé gazdinky tvrdia, že nevedia robiť kysnuté cesto. Ja tomu neverím, je to len o skúšaní a o tom, že vás neodradí nejaký malý neúspech. Ale ak niekto nechce ani skúšať, máme ďalšie možnosti, ako si urobiť čučoriedkovú dobrotu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zájdete do obchodu a kúpite si buď piškótový korpus, alebo lístkové cest. Občas to aj ja tak urobím. A myslím, že nikto neprotestuje, lebo aj tieto koláče zmiznú skôr, ako stihnú vychladnúť.

Kúpený korpus, pochúťková smotana, alebo tvaroh s medom.
Kúpený korpus, pochúťková smotana, alebo tvaroh s medom. (zdroj: Šusteková)
Navrstvíte ovocie, zalejete želatínou, dáte stuhnúť.
Navrstvíte ovocie, zalejete želatínou, dáte stuhnúť. (zdroj: Šusteková)
Čučoriedky s nátierkovým maslom, vanilkový cukor.
Čučoriedky s nátierkovým maslom, vanilkový cukor. (zdroj: Šusteková)
Pripravíme si lístkové cesto. Do stredu umiestníme našu čučoriedkovú hmotu a radielkom narežeme okraje.
Pripravíme si lístkové cesto. Do stredu umiestníme našu čučoriedkovú hmotu a radielkom narežeme okraje. (zdroj: Šusteková)
Zabalíme, potrieme vajíčkom, posypeme napr. sézamom a dáme upiecť. Výsledok som nestihla odfotiť.
Zabalíme, potrieme vajíčkom, posypeme napr. sézamom a dáme upiecť. Výsledok som nestihla odfotiť. (zdroj: Šusteková)

.... a dobrú chuť ... 

Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu