Šípkový lekvár

Autor: Ľuboslava Šusteková | 19.11.2019 o 15:59 | (upravené 19.11.2019 o 20:53) Karma článku: 3,03 | Prečítané:  1060x

Posledné prechádzky do jesennej prírody pomaličky končia a skôr než nastúpi zima, zvyknem si priniesť domov pár čevených plodov šípky. Mám tak možnosť uvariť si šípkový lekvár.

Tento lekvár nie je celkom bežný, je to taký Mercedes medzi lekvármi. Ak ste ochotní podstúpiť trošku viac námahy, vyberiete sa touto tŕnistou a pichľavou cestou  uvidíte, že  výsledok bude stáť za to.

Šípkový lekvár sa varí naozaj len z maličkej a tenučkej dužiny šípky, pričom chlpaté jadierka a hnedá špička tvoria odpad. Najskôr treba nazberať dostatočné množstvo drobného ovocia. Potom, keď sa vám to náhodou podarí, tak ako Popoluška  musíte dôkladne očistiť každú jednu šípku. Ak vytrváte a "vypitvete" každý jeden plod -  to je ideálna cesta, ako získate kvalitu.

Aj ja som s odhodlaním začala rozrezávať jednotlivé plody a vyťahovala som chlpaté, pichľavé vnútro, ale dlho mi to nevydržalo, napriek tomu, že si /možno naivne/ o sebe myslím, že trpezlivosti mám na rozdávanie. Po chvíli som mala pocit, že drobné pichľavé chĺpky mám všade. V tejto skúške som neobstála, rozhodla som sa, že to skúsim inak. S odstupom času môžem povedať, že sa oplatilo.

Šípky sú veľmi zdravé, minimálne pre svoj obsah vitamínov /A,B,C,E/, obsahujú draslík, železo, vápnik. 

Ingrediencie : šípky, voda, cukor  /bežne dávam cukor, ale teraz som použila med, keďže toho nebolo veľa/

Pokiaľ ide o množstvo, tak to si musí urobiť každy podľa svojej chuti, zaručený návod neuvádzam. Záleží aký máte "materiál" - aké šípky sa vám podarí nazberať. 

 

 

Varíme do úplného zmäknutia, až kým sa nerozpadávajú, vodu podľa potreby dolievame, aby sa nám neprichytili na dno hrnca.

 

Potom som ich úplne ľahko prepasírovala cez cedník na rezance. Jadierka zostali oddelené od ostatnej hmoty.

Myslela som si, že som vyhrala, ale figu borovú ... chlpáčov som v prevarenej hmote stále cítila, takže jadierka som síce vyselektovala, ale ešte to nebolo také ako som si predstavovala.

Takže prišla ďalšia fáza. Až keď som hmotu nanovo prepasírovala cez hustejšie sitko, tak konečne drobné chĺpky zostali oddelené.

Hmota sa ešte viac zredukovala, ale to mi vôbec nevadilo.

Tento lekvár nie je z tých, ktorý si namažete na krajec chleba. Na chlebík, alebo koláče určite lepšie zapasujú marhuľové, slivkové, malinové, jahodové lekváre a džemy.

U nás sa tento šípkový lekvár používa vyslovene k červenému mäsu. Ak sa stane, že sa vám na zimu do mrazničky nasťahuje nejaká divina, alebo hovädzina - to je tá správna príležitosť pre tento lekvár. Do mäsových omáčok je jedinečný. Túto chuť nahradia už iba brusnice, ale to je už o inom...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Cynická obluda

Dobu kešu nezastavíš

Americká vláda odstrihla Kočnera od vymožeností globálneho finančného systému. Očividne sú neinformovaní.


Už ste čítali?