reklama

Oškvarkové pagáče

Slané chrumkavé pečivo, ktoré nepečiem príliš často, ale myslím, že práve teraz je správny čas tak urobiť

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Je čas zabíjačiek a s tým súvisí aj nápad upiecť si ich doma. Základom úspechu je použiť kvalitné, dobre vyzerajúce oškvarky. Síce je potrebné ich pomlieť, ale už na začiatku vidíte, že to bude pochúťka. Ideálny stav - ak sú poriadne prerastené mäsom. Pagáče len z masti, alebo z masla mi nechutia.

Najčastejšie používam oškvarky klasické bravčové. Len raz sa mi pošťastilo dostať sa k oškvarkom z diviaka, tak som ich použila na pagáče a musím povedať, že je veľký rozdiel medzi pagáčom z diviaka a pagáčom z prasiatka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Väčší úspech mali pagáčiky z obyčajných bravčových oškvarkov. Diviaky asi tým, že sú viac "vyšportované" tak ich oškvarky nie sú veľmi mastné a v tomto recepte sa to priam žiada. Bolo to na mňa príliš diétne, ale niekomu môže chutiť práve to. Pagáče z diviačich oškvarkov sú skrátka iné, asi to netreba porovnávať s pagáčmi z bravčových oškvarkov. 

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie :

60 dkg hladkej múky

malá lyžička soli, štipka mletého korenia

40 dkg pomletých oškvarkov 

1 vajíčko

1 pochúťková smotana

2 dcl mlieka + droždie na kvások

Obrázok blogu

Urobíme si kvások a vypracujeme cesto. 

Obrázok blogu

Kľudne ešte dosypte múku, aby ste dostali tú správnu konzistenciu. Vôbec sa neponáhľajte, lebo cesto potrebuje svoj čas. Pri tomto recepte určite. Čím viac času mu povenujete, tým lepší bude výsledok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Máme stále kopec času. Necháme podkysnúť, prečítame si dennú tlač, uvaríme popri tom ešte ďalšie jedlo / keď už trávime čas v kuchyni/, vygezujeme deti, alebo sa pohádame s manželom, len nezačínajte veľké upratovanie, to by už nemuselo dopadnúť dobre.

Obrázok blogu

Cesto si po chvíli rozvaľkáme a budeme ho prekladať.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Preložíme, pomúčime a opäť necháme odpočívať.

Obrázok blogu

Vidíme ako nám rastie pred očami. Tento postup zopakujeme niekoľkokrát. Keď nadobudnete pocit, že stačí, tak len rozvaľkáme asi na 1 - 1,5 cm a vykrajujeme kolieska.

Obrázok blogu

Chcela som ich mať len také maličké. Uložíme na plech, nemusí byť namastený, cesto sa určite nebude lepiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ešte aj na plechu ich necháme trošku podkysnúť, ponatierame rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Teraz sa už môžete ponúknuť, nech sa páči....

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu