Oškvarkové pagáče

Autor: Ľuboslava Šusteková | 7.12.2019 o 21:11 | (upravené 12.12.2019 o 6:57) Karma článku: 10,04 | Prečítané:  11053x

Slané chrumkavé pečivo, ktoré nepečiem príliš často, ale myslím, že práve teraz je správny čas tak urobiť

Je čas zabíjačiek a s tým súvisí aj nápad upiecť si ich doma. Základom úspechu je použiť kvalitné, dobre vyzerajúce oškvarky.  Síce je potrebné ich pomlieť, ale už na začiatku vidíte, že to bude pochúťka. Ideálny stav - ak sú poriadne prerastené mäsom. Pagáče len z masti, alebo z masla mi nechutia.

Najčastejšie používam oškvarky klasické bravčové. Len raz sa mi pošťastilo dostať sa k oškvarkom z diviaka, tak som ich použila na pagáče a musím povedať, že je veľký rozdiel medzi pagáčom z diviaka a pagáčom z prasiatka.

Väčší úspech mali pagáčiky z obyčajných bravčových oškvarkov. Diviaky asi tým, že sú viac "vyšportované" tak ich oškvarky nie sú veľmi mastné a v tomto recepte sa to priam žiada. Bolo to na mňa príliš diétne, ale niekomu môže chutiť práve to. Pagáče z diviačich oškvarkov sú skrátka iné, asi to netreba porovnávať s pagáčmi z bravčových oškvarkov.  

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie :

60 dkg hladkej múky

malá lyžička soli, štipka mletého korenia

40 dkg pomletých oškvarkov 

1 vajíčko

1 pochúťková smotana

2 dcl mlieka + droždie na kvások

 

Urobíme si kvások a vypracujeme cesto. 

Kľudne ešte dosypte múku, aby ste dostali tú správnu konzistenciu. Vôbec sa neponáhľajte, lebo cesto potrebuje svoj čas. Pri tomto recepte určite. Čím viac času mu povenujete, tým lepší bude výsledok.

Máme stále kopec času.  Necháme podkysnúť, prečítame si dennú tlač, uvaríme popri tom ešte ďalšie jedlo / keď už trávime čas v kuchyni/, vygezujeme deti, alebo sa pohádame s manželom,  len  nezačínajte veľké upratovanie, to by už nemuselo dopadnúť dobre.

Cesto si po chvíli rozvaľkáme a budeme ho prekladať.

Preložíme, pomúčime a opäť necháme odpočívať.

Vidíme ako nám rastie pred očami. Tento postup zopakujeme niekoľkokrát. Keď nadobudnete pocit, že stačí, tak len rozvaľkáme  asi na 1 - 1,5 cm a vykrajujeme kolieska.

Chcela som ich mať len také maličké. Uložíme na plech, nemusí byť namastený, cesto sa určite nebude lepiť.

Ešte aj na plechu ich necháme trošku podkysnúť, ponatierame rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť.

 

Teraz sa už môžete ponúknuť, nech sa páči....

Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Ombudsmanka Patakyová: Budú to náročné dva roky, očakávala som zmenu

Ombudsmanka odmieta, že by sa sexuálnym menšinám venovala nadpriemerne.

Dobré ráno

Dobré ráno: Med od mestských včiel nie je menej kvalitný

Včely ohrozujú najmä pesticídy a otepľovanie.

Minúta po minúte: Majitelia fitnescentier avizovali blokádu vstupu do Bratislavy

Matovič chce z podobného konania urobiť trestný čin.


Už ste čítali?