Šúľance s orechami trochu inak

Autor: Ľuboslava Šusteková | 15.1.2020 o 21:36 | (upravené 13.2.2020 o 20:45) Karma článku: 2,48 | Prečítané:  577x

Prepadla vás chuť na sladké? Rýchlo, lyžičku medu, džemu, nutely, čokolády, cukrík, alebo viete čo? Potrápme sa a skúsme túto sladkú dobrotu.

Najrýchlejší a dosť bezpečný spôsob ako si pochutnať na šúľancoch je kúpiť si ich hotové už zamrazené niekde v obchode, uvariť vodu, poliať maslom, posypať orechami, škoricou, kakaom a máme po starosti. Ďalší ešte lepší spôsob je hodiť psie oči na babku, ktorá neodolá a na druhý deň ich máte na tanieri.

Tie pravé šúľance sa robia zo zemiakového cesta. Uvaríte zemiaky v šupke, prepasírujete, pridáte žĺtok, polohrubú múku, kúsok masla, štipku soli a vypracujete cesto. Takéto cesto je vhodné nie iba na šúľance, ale môžete z neho robiť aj slivkové knedle, pirôžky, prípadne iné pochúťky, či už na sladko s nejakou dobrou posýpkou, alebo aj v slanej verzii so slaninou, cibuľkou, prípadne bryndzou. A ak si spomeniem na našich "českých bratov", tak ich zemiakový knedlík je robený presne týmto postupom - zo zemiakového cesta.  

Moja lenivosť ma naučila robiť šúľance trošku iným spôsobom. Bola som nedočkavá, nechcelo sa mi variť práve tie zemiaky, čakať pokiaľ vychladnú a potom ich ešte zbavovať šupky, tak som pristúpila na nasledovný postup. Kto pozná odpaľované cesto, vie o čom hovorím.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?