reklama

Naštvala vás žihľava? Zjedzte ju...

Vyrástla tam, kde by ste to nečakali? Prečo nie? Je životaschopná, tak to poľahky dokáže. Verím tomu, že ju nájdete naozaj hocikde.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pri dnešných pestovaných trávnikoch a upravovaných záhradách je jej výskyt viac-menej nežiadúci, vyhadzujeme ju, pleveme, ale na druhej strane, ak sa nám zachce, môžeme ju perfektne využiť.

Mnohí z nás zo žihľavy práve teraz v tomto jarnom čase varia rôzne "očistné" a detoxikačné čaje. Skúsim vám ponúknuť aj trošku inú alternatívu, upečieme si žihľavovú pochúťku.

Jarnú žihľavku mám spojenú s detstvom, keď ju moja starká trhala holými rukami a nadrobno spolu s uvareným vajíčkom natvrdo servírovala húsatkám, ktoré sa práve v tomto čase liahli. My ako deti sme to veľmi obdivovali a skúšali sme, či žihľava naozaj pŕli. Kto to vydrží, vraj ho reuma nebude trápiť. Nuž, neviem do akej miery je to pravdivé, ja si dnes na ňu pre istotu beriem rukavice a na reumu tabletku. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žihľavku netrhajte v okolí ciest, alebo niekde v špinavom prostredí, lebo túto budeme naozaj konzumovať. Zájdite ďalej do prírody a určite tam teraz nájdete dostatočne peknú a mladú zelenú pŕhľavku.

Natrhajte len mladé lístky, poriadne ich umyte.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

 Nakrájajte spoločne s pečivom, ktoré vám zostalo kľudne aj z predošlých dní, môže byť aj staršie. Rožky, sendvič, hocičo.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Spoločne vložíme do misky, zmiešame a pridáme ďalšie suroviny.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Nakrájame si slaninu, a cibuľu.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Rozpálime panvicu, stopíme slaninku, pridáme cibuľu, chvíľu pražíme.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Môžeme vytvoriť ešte napríklad takýto "medziprodukt", lebo v tejto chvíli vám určite niekto "vtrhne" do kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Teraz už naozaj zmiešame všetko potrebné - pečivo, žihľavu, slaninu s cibuľou, vajíčka.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Premiešame, nech sa suroviny spoja a naložíme do pekáča.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Vložíme do rúry a dáme upiecť.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Už len pokrájame a môžeme papať.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Jesenná alternatíva tohto receptu je hubovník, keď žihľavu nahradím udusenými hríbami.

Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu