reklama

Mrkvová bábovka

Rýchla, svieža, letná bábovka, poteší veľkých aj malých. S malinovou, alebo jahodovou polevou, vanilkovým krémom, alebo úplne bez všetkého, len s kávou, alebo čajom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Keď som ju ponúkla návšteve alebo kamarátom, stretla som sa s rôznymi reakciami. Niekto má predsudky / sladké pečivo z koreňovej zeleniny??/, ale dovolím si podotknúť, že viac bolo pozitívnych reakcií, ktoré počiatočné zaváhanie úplne "zmietli zo stola".

Ja ju mám rada preto, lebo nie je suchá, ani veľmi sladká, je vláčna, dobre "vyskakuje" z formy a myslím, že nie je ani veľmi pracná, zvládne ju upiecť hocikto. Tak poďme na to :

Ingrediencie :

- 250g jemne nastrúhanej mrkvy

- 4 vajcia

- 350g polohrubej múky

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

-150g Hera / alternatíva - 1 pohár oleja /

- 1 pohár mlieka

- 120g práškového cukru

- 1 vanilkový cukor

- 100g mletých vlašských orechov

- 1 čajová lyžička škorice

- 1 prášok do pečiva / alternatíva pšeničný kvások - v tomto prípade trošku dlhšie nechať odpočinúť pred vložením do rúry /

Začneme tým, že si nastrúhame mrkvu.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Ideálne na jemnom strúhadle.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

V ďalšom kroku si pomelieme orechy.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

A pripravíme si ďalšie suroviny.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Začneme klasicky - poriadne vymiešame žĺtky s cukrom.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pekne dohladka. Ak nevládzete, treba požiadať o pomoc nejakého "spolubývajúceho". Silou treba šetriť, lebo bude potrebné vyšľahať aj bielky. V krajnej núdzi použite domáceho pomocníka, nejaký šľahač. Primiešajte Heru, alebo olej - podľa toho, čo použijete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

 Následne pridajte do cesta mrkvu, orechy, mlieko a ostatné sypké ingrediencie škoricu, vanilkový cukor, na záver múku s práškom do pečiva.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Premiešajte, nech sa všetko spojí a úplne, na záver jemne zamiešajte vaječné bielky - poriadne vyšľahané na tuhý sneh.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pripravíme si formu. Vymažeme maslom, vysypeme hrubou múkou. Ja celý život používam starú, minimálne 40 ročnú smaltovanú formu / dedičstvo po svokre/. So sklenými, prípadne silikónovými formami nemám skúsenosti.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

 Zapneme rúru na 180 stupňov a popri tom si naplníme formu pripraveným cestom.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Dáme piecť. Nie veľmi prudko, aby sa nám bábovka pekne prepiekla. Pečieme na 180 stupňov 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Po upečení vyberieme z rúry a za tepla vyklopíme na dosku, alebo rovno na tanier. Ak by to náhodou nešlo, pomôžte si tým, že na formu prikladáte utierku namočenú v studenej vode. Ale základom je, aby bola bábovka dobre upečená - preto sa neponáhľajte a pečte ju naozaj dostatočne dlho a pri miernej teplote.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Preložíme, chvíľku počkáme pokiaľ vychladne a pocukrujeme.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

 A po vychladnutí si už môžeme pochutnať.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu