Pečená kačica s červenou kapustou na karameli

Autor: Ľuboslava Šusteková | 20.11.2020 o 20:15 | Karma článku: 4,08 | Prečítané:  1141x

Jeseň je ten najsprávnejší čas na to, aby sme si dopriali kačacie a husacie špeciality. Červená kapusta je zas prílohou, ktorá  ideálne doplní chuť pečeného mäsa.

V minulosti sme si dávku gurmánskych pôžitkov vedeli vyčerpať u našich susedov na Morave, kde sa to neobišlo bez tzv. "svatomartinskej husi". Momentálne príliš veľké cestovanie nehrozí, tak ak chceme "zhrešiť", nezostáva iné, len si túto pochúťku pripraviť doma.

Urobíme si kačicu. Vlastne upiecť mäso je najjednoduchšia vec, keď potrebujete nasýtiť rodinu - najmä jej mužskú časť.

Pekne kačicu umyjeme, potriete soľou, grilovacím korením podľa chuti, podlejeme vodou a vložíme do rúry. Tým, že pečená kačica / ale aj kura, morka, alebo hus/, je vlastne samá kosť, tak zvyknem urobiť plnku.

Keď sa už človek "motá" v kuchyni, tak nech to stojí za to.

Pečienková  plnka - rozmixujem, alebo nadrobno nakrájam kúsok pečienky, vajíčko, menšiu cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie. Zahustím na kocky nakrájaným pečivom, trochou strúhanky a naplním kačicu. Otvor zašijem bielou niťou, vložím do liatinového pekáča.

 

Pečiem na maximálnej teplote / 250 stupňov/ 90 - 120 minút.

Príprava kapusty už zaberie viac času.

Zvyknem kombinovať v pomere 1:1 červenú a bielu kapustu. Výsledkom je pekná ružová príloha, nie je príliš tmavá.

Pokrájame na tenučké rezančeky.

Do hrnca nasypeme cukor a skaramelizujeme ho.

Pridáme trošku oleja a vložíme nakrájanú kapustu.

Posolíme, okoreníme a miešame pokiaľ kapusta trošku "nezavädne". Toto je dôležité, lebo sa z nej uvolnia všetky "čpavé" látky.

Trošku podlejeme vodou a dusíme. Ak je nakrájaná na tenučké kúsky, urobí sa veľmi rýchlo.

Keď je takmer hotová, prilejeme do nej 1-2 lyžice octu. Pekne sa vyfarbí, zbledne, zostane ružová. 

...... a môžeme servírovať.

Knedľu už doma nerobím, ako kedysi. Je dosť možností si ju kúpiť v obchode.

Rovnako dobrou prílohou sú lokše, ktoré sa "v našich končinách" veľmi nerobia, ale ak si nájdete toľko času, že si ich upečiete doma, budete na seba pyšná a rodina to určite ocení.

Kto chce delenú stravu, nech si knedlíky odpustí a pochutná si rovnako, ako ostatní.

P.S.: Nový  kuchynský, "koronový" pomocník...... sa nám voľajáko "prilepil". Myslím, že bude veselšie, akurát nič nezostane na svojom mieste. 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Vybrané postavy slovenského covidového betlehema (píše Michal Havran)

Všetci vieme, že situácia je náročná.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Zoja a súmrak sovietskeho mýtu o Veľkej vlasteneckej

Pohodlné pravdy o druhej svetovej vojne sa začínajú rozpadávať aj v Rusku.


Už ste čítali?