reklama

Pečená kačica s červenou kapustou na karameli

Jeseň je ten najsprávnejší čas na to, aby sme si dopriali kačacie a husacie špeciality. Červená kapusta je zas prílohou, ktorá  ideálne doplní chuť pečeného mäsa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

V minulosti sme si dávku gurmánskych pôžitkov vedeli vyčerpať u našich susedov na Morave, kde sa to neobišlo bez tzv. "svatomartinskej husi". Momentálne príliš veľké cestovanie nehrozí, tak ak chceme "zhrešiť", nezostáva iné, len si túto pochúťku pripraviť doma.

Urobíme si kačicu. Vlastne upiecť mäso je najjednoduchšia vec, keď potrebujete nasýtiť rodinu - najmä jej mužskú časť.

Pekne kačicu umyjeme, potriete soľou, grilovacím korením podľa chuti, podlejeme vodou a vložíme do rúry. Tým, že pečená kačica / ale aj kura, morka, alebo hus/, je vlastne samá kosť, tak zvyknem urobiť plnku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď sa už človek "motá" v kuchyni, tak nech to stojí za to.

Pečienková plnka - rozmixujem, alebo nadrobno nakrájam kúsok pečienky, vajíčko, menšiu cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie. Zahustím na kocky nakrájaným pečivom, trochou strúhanky a naplním kačicu. Otvor zašijem bielou niťou, vložím do liatinového pekáča.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pečiem na maximálnej teplote / 250 stupňov/ 90 - 120 minút.

Príprava kapusty už zaberie viac času.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Zvyknem kombinovať v pomere 1:1 červenú a bielu kapustu. Výsledkom je pekná ružová príloha, nie je príliš tmavá.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pokrájame na tenučké rezančeky.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Do hrnca nasypeme cukor a skaramelizujeme ho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pridáme trošku oleja a vložíme nakrájanú kapustu.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Posolíme, okoreníme a miešame pokiaľ kapusta trošku "nezavädne". Toto je dôležité, lebo sa z nej uvolnia všetky "čpavé" látky.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Trošku podlejeme vodou a dusíme. Ak je nakrájaná na tenučké kúsky, urobí sa veľmi rýchlo.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Keď je takmer hotová, prilejeme do nej 1-2 lyžice octu. Pekne sa vyfarbí, zbledne, zostane ružová. 

...... a môžeme servírovať.

Knedľu už doma nerobím, ako kedysi. Je dosť možností si ju kúpiť v obchode.

Rovnako dobrou prílohou sú lokše, ktoré sa "v našich končinách" veľmi nerobia, ale ak si nájdete toľko času, že si ich upečiete doma, budete na seba pyšná a rodina to určite ocení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Kto chce delenú stravu, nech si knedlíky odpustí a pochutná si rovnako, ako ostatní.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

P.S.: Nový kuchynský, "koronový" pomocník...... sa nám voľajáko "prilepil". Myslím, že bude veselšie, akurát nič nezostane na svojom mieste. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu