Huspenina

Autor: Ľuboslava Šusteková | 16.1.2021 o 22:17 | (upravené 17.1.2021 o 17:27) Karma článku: 10,78 | Prečítané:  3865x

Už vás niekto pozval na huspeninu? Že nie? Rozumiem, pozýva sa na zmrzlinu, na kávu, do kina, ale verte, že sa môže stať aj "takéto".

Mne sa stalo. Hlavou preletí myšlienka : "To naozaj?" A potom si poviete : "A prečo nie? Nooo, a následne vznikne celoživotné priateľstvo. Človek, ktorý vás pozve na huspeninu zvládne každú ťažkú  /aj tú najťažšiu, totálnu, definitívnu/ životnú skúšku s pokorou, nekonečným pokojom a prehľadom. 

Teraz, keď na nás pani zima vycerila svoje zúbky, je správny čas na takúto pochúťku. Huspeninu po uvarení musíme schladiť, tak to poďme využiť.

Huspenina je vraj vďaka kolagénu, ktorý obsahuje vhodná na kĺby a choroby súvisiace s pohybovým aparátom. Neviem, či je to tak, ale minimálne za pokus to stojí. 

 Zabehnite k mäsiarovi, kúpte si bravčové paprčky, prípadne bravčové koleno a ideme na to.

Poriadne ich očistíme a pred varením vyumývame vo vriacej vode, predsa len, behali niekde po... , kade-tade. Ja som použila len paprčky, ale kto má rád viac mäsa, nech si pridá aj koleno, prípadne nejaké bravčové kože. 

Vložíme do hrnca, zalejeme vodou, privedieme do varu, osobíme, okoreníme, stiahneme oheň na úplné minimum a varíme. Dlho a veľmi pomaličky aspoň 3 - 4 hodiny. Na týchto 6 paprčiek som použila 4 litre vody.

 

Krátko pred dovarením pridáme pretlačený cesnak a koreňovú zeleninu / mrkvu, petržlen/.                      

Aby to malo šmrnc, tak pridáme aj feferónku, alebo nejakú pálivú papričku. Ak sa Vám zdá, že je to príliš mastné, pozberajte papierovým obrúskom mastnotu z povrchu.

 

Pripravím si misky a na dno nakrájam najskôr uvarenú zeleninu, potom oberiem paprčky, koleno  a rovnomerne rozdelím. Niekedy pridám ešte  pretlačený cesnak.

Pozalievam horúcim vývarom a šup na nejaké chladné miesto. Potom už musím nechať vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.

Ak sa huspenina podarila / a musí sa /, na druhý deň bude stuhnutá. Môžeme ju zjesť rovno z misky, alebo ak chceme potešiť aj oko, tak si ju skúsime vyklopiť na tanierik. Misku ponoríme na pár sekúnd do horúcej vody. 

Následne vyklopíme na tanier.

Ozdobíme podľa toho ako máme radi. Ak si huspeninu dobre dochutíme, nemusíme k nej nič viac pridávať. 

Dôležité je variť ju pomaličky a dlho, potom je dostatočne tuhá a môžete s ňou robiť rôzne kúzla.

 

 

Upsss, tak toto už je iný príbeh.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?