reklama

Huspenina

Už vás niekto pozval na huspeninu? Že nie? Rozumiem, pozýva sa na zmrzlinu, na kávu, do kina, ale verte, že sa môže stať aj takéto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Mne sa stalo. Hlavou preletí myšlienka : "To naozaj?" A potom si poviete : "A prečo nie? Nooo, a následne vznikne celoživotné priateľstvo. Človek, ktorý vás pozve na huspeninu zvládne každú ťažkú /aj tú najťažšiu, totálnu, definitívnu/ životnú skúšku s pokorou, nekonečným pokojom a prehľadom. 

Teraz, keď na nás pani zima vycerila svoje zúbky, je správny čas na takúto pochúťku. Huspeninu po uvarení musíme schladiť, tak to poďme využiť.

Huspenina je vraj vďaka kolagénu, ktorý obsahuje vhodná na kĺby a choroby súvisiace s pohybovým aparátom. Neviem, či je to tak, ale minimálne za pokus to stojí. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Zabehnite k mäsiarovi, kúpte si bravčové paprčky, prípadne bravčové koleno a ideme na to.

Poriadne ich očistíme a pred varením vyumývame vo vriacej vode, predsa len, behali niekde po... , kade-tade. Ja som použila len paprčky, ale kto má rád viac mäsa, nech si pridá aj koleno, prípadne nejaké bravčové kože. 

Vložíme do hrnca, zalejeme vodou, privedieme do varu, osobíme, okoreníme, stiahneme oheň na úplné minimum a varíme. Dlho a veľmi pomaličky aspoň 3 - 4 hodiny. Na týchto 6 paprčiek som použila 4 litre vody.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Krátko pred dovarením pridáme pretlačený cesnak a koreňovú zeleninu / mrkvu, petržlen/. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Aby to malo šmrnc, tak pridáme aj feferónku, alebo nejakú pálivú papričku. Ak sa Vám zdá, že je to príliš mastné, pozberajte papierovým obrúskom mastnotu z povrchu.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pripravím si misky a na dno nakrájam najskôr uvarenú zeleninu, potom oberiem paprčky, koleno a rovnomerne rozdelím. Niekedy pridám ešte pretlačený cesnak.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pozalievam horúcim vývarom a šup na nejaké chladné miesto. Potom už musím nechať vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Ak sa huspenina podarila / a musí sa /, na druhý deň bude stuhnutá. Môžeme ju zjesť rovno z misky, alebo ak chceme potešiť aj oko, tak si ju skúsime vyklopiť na tanierik. Misku ponoríme na pár sekúnd do horúcej vody. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Následne vyklopíme na tanier.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Ozdobíme podľa toho ako máme radi. Ak si huspeninu dobre dochutíme, nemusíme k nej nič viac pridávať. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Dôležité je variť ju pomaličky a dlho, potom je dostatočne tuhá a môžete s ňou robiť rôzne kúzla.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Upsss, tak toto už je iný príbeh.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu