reklama

Krúpna baba

Krúpna baba pre mňa znamená návrat do detstva, mladosti, recept mám od tety Marišky z Vŕšku, ktorá toto jedlo robievala dosť často.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Krúpna baba je "starosvätské" jedlo, ktoré piekli ženy pre mužov, ktorí odchádzali ťažko pracovať do lesa, ťažiť drevo, alebo kosiť lúky. Takže žiadna dieta, žiadne ľahké jedlo pre "ajťáka", ktorý sedí celý deň pri počítači. 

Dnes už tento - "koláč - babu" neviem upiecť úplne rovnako, ako ju robievali naši predkovia, lebo na jej zhotovenie sa používalo žito, ktoré sa mlelo a drvilo medzi dvoma ťažkými kameňmi. Túto potrebnú surovinu vždy zabezpečil strýko Ignác. My krehké ženy, práve na takéto činnosti občas potrebujeme silu šikovného muža. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žito nahrádzam pšeničnými otrubami. Je to také súčasné, dostupné a samozrejme trošku iné ako baba z kuchyne tetky Marišky. Ale život ide ďalej a treba si vychutnať príjemné veci, ktoré ponúka, lebo nebude tak stále. A dobré jedlo je bezpochyby jednou z nich. 

Začneme tým, že si očistime zemiaky, pokrájame ich nadrobno, osolíme a dáme uvariť.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

 Rovnako dáme uvariť krúpy. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pohánku zalejeme horúcou vodou, necháme zmäknúť, precedíme.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

 Nakrájame slaninu, následne ju dáme na panvicu upražiť.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pripravené základné suroviny.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Začneme uvarenými zemiakmi. Vodu scedíme len čiastočne, trošku si jej necháme v hrnci. Ešte horúce roztlačíme. Nemusíme úplne najemno, kľudne v mase môžu zostať kúsky zemiakov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Ešte horúcu zmes zasypeme pšeničnými otrubami, prikryjeme pokrievkou a necháme spatiť.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Následne roztlačíme cesnak.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pridáme krúpy, pohánku.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Dochutíme majoránkou, čiernym korením.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Pridáme rozpustenú slaninku.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Zamiešame, nech sa suroviny spoja. Vložíme do pekáča, upravíme.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

 Dáme upiecť.

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Necháme vychladnúť a máme hotovo. 

Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)
Obrázok blogu
(zdroj: Šusteková)

Ja ju mám rada s kyslým mliekom, zakysankou, alebo zákvasom.

Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu