Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Šípkový lekvár (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

myslim

ze technicky je to dzem a nie lekvar.
Na varenie je dobre pouzit tlakovy hrniec, ale inak je to naozaj babracka. Aj oberanie aj varenie, vacsinou to robim ja, lebo manzelka nema trpezlivost.
:)
 

 

Je to možné, džem a lekvár sa asi líšia hustotou.

Kuchta je dobrý nápad, no a v partnerskom živote to už tak chodí - vždy to musí niekto "odrobiť", nech ide o hocijakú činnosť, myslím že v žiadnom vzťahu to nie je 50:50.
 

 

džem a lekvár sa líšia predovšetkým technológiou výroby. Džem sa vyrába rozváraním ovocia s cukrom, pričom hotový musí obsahovať kúsky ovocia. Naproti tomu lekvár sa pripravuje odparovaním vody z ovocia bez počiatočného pridania cukru. Cukor sa pridáva až do zahustenej hmoty.
 

U nas to robime

traja, ja manzelka a svokra. Je to babracka, ale dzemik je to fajny. Tento rok po mensej prestavke sme sa tiez dohodli ze bude, len este sme nestanovili termin, kedze tym zabijeme jeden den.

Inak ked idem mrknut za humna ci okolo lesa, tak si celkom rad tie sipky dam, neter ta ich zboznuje odvety co bola uplne malicka.

Anna nizsie to trochu prehana.
 

u nas v Irsku

uz mrzlo, takze sipky tento rok uz nie.
Este by som stihol plane trnky nalozit do ginu :)
 

 

U nas na Slovensku tiez. Ved to sipkam nevadi a lepsie sa s nimi pracuje ked omrznu, zmaknu a su sladke.
Tie trnky som kedysi robil aj ja, ale tiez az po mrazoch.
 
Hodnoť

 

Okrem toho ze dzem je cukornata hmota s ovocim dokoladne zbavenym vsetkych vitaminov pocas nekonecneho varu; nie su sipky potrebnou potravinou pre zivocichy v Zime? ? Take chuda v zime si nema co dat do zobacika ci papulky lebo vy ocesete vsetky sipky naokolo z krikov.
 

Och moja,

1.Predpokladám, že šípkový ker si poriadne nikdy nevidela, ak si myslíš, že sa dá očesať, navyše kto
by to dnes robil, ľudí to vôbec nezaujíma, lebo všetci sedia pri počítačoch a telefónoch. Ty si určite
nezažila povinné zbery šípok a trniek.

2.Chúďa s papuľkou, či zobáčikom predpokladám, že by mal byť nejaký vták - nuž ale o tých našich
sa my dokážeme postarať. Ak si mala na mysli sýkorky, špaky, drozdy a vrabce, tak tie si nájdu loj
zavesený na stromoch, alebo slnečnicové a makové semienka v krmítkach.
Ak máš pocit, že kríky v tvojom okolí sú očesané a naozaj ťa to tak veľmi trápi, sprav niečo preto, aby to bolo inak.
 

 

Uz som spravila. Davno netrham. Anatomiu sipkoveho kra poznam. Hustina je moj najoblubenejsi domov.
 

myslim

ze tam kde zijem chudata vtaciky az take chudata nie su, lebo sipky casto na kriku omznu a zhniju.
a vzhladom na to ze sipkovych kerov je nepocitane a sipky tu zbiera mozno 30 ludi, skutocne nemam vycitky svedomia ze by vtaciky hladovali.
 

Uź ani tie zimy nie sú, čo bývali,

tak si myslím, že nejde o nič tragické, neposielame na jar kafilérku zberať zmrznuté živočíchy popod šípkové kríky. Verím, že každy si v tej prírode nájde čo potrebuje - jasné, že s rozumom.

Čo je slabé treba ochrániť, ale v tomto prípade by som to neriešila. Naviac príroda ako taká je predsa stretom života a smrti a do tohto kolobehu zapadáme aj my ľudia.
 
Hodnoť

 

Sipky su tiez potravou pre srnky, zajace a male stavovce.
 

nuz

potom maju smolu. kto zavaha, nezere...
 
Hodnoť

šípkový lekvár robím už 50 rokov

prevzal som rodinnú štafetu od mojej matky. Autorka popisuje veľmi pracný spôsob. Vôbec nie je treba zo šípok vyškrabávať vnútorné zrniečka, pretože aj tak sa všetkých nezbavíte. Stačí odstrániť čierny vrch šípky a potom umyté variť cca dve hodiny. Osvedčila sa mi aj metóda povariť 40 minút a nechať cez noc postáť. Šípky potom zmäknuté riadne popučíme na kašu. Pasírovaním sa zbavíme šupiek a zrniečok. Vylepšená metóda je použiť na to odšťavovač napr. BOSCH. Doporučujem pre lepšie využitie odpad ešte raz zaliať horúcou vodou a odšťavovanie urobiť ešte raz.
Pre odstránenie ihličiek je naozaj potrebné husté sitko, ale naviac pletené na "systém rybia kosť". krúžením polievkovou naberačkou po obvode sitka nám šťava prejde a ihličky zostanú prilepené na naberačke.
Ešte dodám, že na liter takto získanej zmesi pridám 0,5 až 0,6 kg cukru a varením po malých množstvách (cca 10-15 min) zahustím na požadovanú hustotu.
Najobľúbenejší koláč: piškótové cesto natrieme zriedeným šípkovým lekvárom prikryjeme veľkými piškótami namočenými v káve, dáme vrstvu mascarpone zriedené šľahačkou a posypeme trenou čokoládou. To bola mojej mamy slovenská "teramisu" už pred 40 rokmi. Udržiavam tradíciu
Dobrú chuť!
 

Ďakujem

za inšpiráciu, nerobila som to vo veľkom množstve, je to naozaj pracná záležitosť, ale ak má človek pomocníkov, všetko ide.

Naše mamy a babky vedeli, čo je dobré. Často sa však stane, že ich recepty považujeme za takú samozrejmosť až sa zabudneme spýtať ako sa to robí a spamätáme sa keď je neskoro.
 
Hodnoť

UPOZORNENIE

1/ Zrejme neviete, že tie ihličky vo vnútri sú veľmi škodlivé. Zabodávajú sa do obličiek a oblička si s tým nevie rady. Pred pár desiatkami rokov zverejnil jeden bystrický lekár, že nezanedbateľná časť odstránených ľadvín bola poškodená úlomkami mletého korenia, mletej rasce a ihličkami zo šípok.

2/ Šípky síce majú vysoký obsah vitamínu C, ale ten sa tepelnou úpravou zničí. Je to asi tak ako by manžel pred svadobnou nocou ponoril manželku najprv do vane s vriacou vodou a potom ju niesol na svadobné lôžko ... (Poriadne nechutný príklad, ale poriadne zrozumiteľný.)

Tak čo teda?

Šípky zomelieme v mlynčeku na ovocie (alebo v inej podobnej somárine), potom zalejeme vlažnou vodou, zamiešame a necháme cez noc postáť. Na druhý deň pomiešame a mixéri rozkašičkujeme. Podľa potreby pridáme ešte vodu a PREFILTRUJEME cez hustú handru. Číra šípková vodička je pripravená na rozmanité použitie Gazdinky majú nápadov až-až...)
A ja?
Nalejem vodu do demižóna, prilejem medovú vodu, alebo cukrový sirup (množstvo stanoviť degustáciou, alebo oblizovaním), pridám štipôčku vínnych kvasiniek a po dvoch dňoch, keď začne kvasiť uzavriem kvasnou rúrkou. Do 10 dní vykvasí vínko dostatočne - treba ho potom dať na balkón, aby chlad zastavil kvasný proces, lebo nechceme znehodnotenie dobra nadmerným množstvom alkoholu. No a potom stiahnuť do fľašiek. Šípky sú konzervované alkoholom, ale len takým množstvom, aby sme mohli hovoriť, že máme vo fľaškách TEKUTÉ OVOCIE s vysokým množstvom vitamínu C.
A pani Šusteková?
Nuž ako ju poznám, bude vymýšľať - veď kto by sa s tým babral. Možno k prefiltrovanej brečke pridá "lieh pitný" - samozrejme vypočíta koľko na koľko, aby bola objemová koncentrácia max. 9 % a cukrový sirup pridá dobre prevarený. Potom to bude držať v chlade - ale to všetko až o rok, lebo zajtra sa čakajú mrazy a po mraze šípky zmäknú...
Tak pá ..
 

Dikes za upozornenie

pán Seberíni. Musíš predsa vedieť, že ak v živote nevymýšľaš, tak v určitom momente príde nuda. Raz sa podarí, inokedy nie, ale šípky by som do bemižóna nepchala, na to máme iné, ušľachtilejšie ovocie.

Aj u nás už mrzlo, takže tento rok to nestihneme, ale rada by som videla ten tvoj balkón.....
 

Selebrini zle číta

Takže:
áno ihličky sú nebezpečné preto nepoužívame mixér aby sme si ešte viac nesťažili ich odstránenie ale len ručné pučítko, ktoré sa používa na výrobu zemiakového pyré. Na ich odstránenie je možné použiť aj mokrú handru, ale pokiaľ sa použije sitko ako som uviedol tak sa úplne odstránia. Overil som si to potom dodatočne aj tou handrou.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Martin Borguľa: Taká obyčajná normálnosť – to je to, čo tu chýba 1 408
  2. Karol Labaš: Kandidátka OĽaNO zahladila stopy, Matovič mlčí. Vybavené? 870
  3. Pavel Weiss: Otvorená aj skrytá diskriminácia seniorov na pracovnom trhu 817
  4. Filip Pastorek: Sociálna poisťovňa kryla mafiu posudkových lekárov 636
  5. Samuel Zubo: Cestoval som s voličom Kotlebu 464
  6. Tibor Bindas: Rozboril a Habera sa nebáli, moderátorská superstar Adela sa bojí? 231
  7. Jozef Sitko: Harabin - hrozba a výsmech pravdy i rozumu 217
  8. Jozef Drahovský: Prečo nerobíme zákony a vyhlášky hneď na prvýkrát poriadne? 191
  9. Filip Pastorek: Porazil som mafiu napojenú na SMER 160
  10. Inštitút pre verejné otázky: Rusko-bieloruské déj

  1. Mazurek ma inšpiroval. Prešlo ma to v Osvienčime (odomykáme)
  2. Výsledky prvého prieskumu v čase moratória sú známe, dostanú sa k nim tisíce ľudí
  3. Pellegriniho hospitalizovali pre infekciu dýchacích ciest, dočasne ruší program
  4. Videli sme analýzy Europolu. Ako za polrok našli vrahov Jána Kuciaka
  5. Google stopol videá Smeru, ten sa vyhovára na technické úpravy
  6. Vlhová dosiahla životný výsledok v zjazde, pódium jej tesne ušlo
  7. Smer a SNS nezohnali dostatok hlasov, hlasovanie posunuli (minúta po minúte)
  8. Bol to šialený skok. Vlhová sa zľakla a vypla hlavu
  9. V prípade výbuchu plynu v Prešove obvinili dvoch stavbyvedúcich
  10. Proti Kiskovi už existuje tretie video, zatiaľ najkratšie